Hoe koud weer van invloed is op onze producten

Polyurethanen of siliconen mal
04/12/2015
Additie of condensatie siliconen?
29/12/2015
Toon alles

Door de dalende temperaturen in heel Nederland  is het belangrijk voor u om te weten wat een koude temperatuur met de volgende Schouten producten doet :

  • Latex
  • Pol-Ease®2601 release agent
  • Polyurethaan rubbers, Casting Plastics & Foams
  • Siliconen rubbers

Latex
Onze latex-bevattende producten: Poly Latex 60 & Poly Latex False Face Compound.

poly-latex-60

In tegenstelling tot de meerderheid van onze producten zal latex bevriezen en worden zij permanent onbruikbaar. In feite laten we latex producten niet verzenden als de temperaturen te laag zijn.

Mocht u momenteel één of meerdere latex-producten in uw assortiment hebben, zorg er dan voor dat de temperatuur hier niet lager ligt dan 4,5 graden Celsius. De beste temperatuur hiervoor ligt tussen de 10 en 20 graden Celsius.

Als u latex mallen maakt in koudere temperaturen , zal dit het verdampingsproces vertragen.

Voor meer technische informatie over het gebruik van latex, bekijk de Poly Latex 60 Technisch Bulletin of Poly Latex False Face Compound Technische Bulletin.

pol-ease-2601-release-agentPol-Ease 2601 Release Agent
Zoals bij latex zal deze release agent op waterbasis (voornamelijk gebruikt bij het gieten van gips of beton in rubberenmallen) bevriezen bij lage temperaturen en onbruikbaar worden.

 

 

 

Polyurethaan rubbers, Gietkunststoffen & Schuimen

vloeibare-polyurethaan

Het transporteren van vloeibare polyurethaan producten in koude temperaturen zal op lange termijn geen invloed hebben. Wel is het belangrijk dat deze vloeistoffen altijd naar een kamertemperatuur van 15 – 30 graden Celsius moeten worden gebracht  VOOR GEBRUIK. Voor de beste resultaten dienen deze producten te worden opgeslagen op kamertemperatuur.

Het mengen en gebruiken van polyurethanen op lage temperatuur zorgt ervoor dat de viscositeit toeneemt en de giet- en uithardingstijd vertraagt. Polyurethanen zijn vochtgevoelig en verlengen de hardingstijd met kans op verontreiniging van vocht . Vochtcontaminatie kan zorgen voor onjuiste uitharding van producten en in sommige gevallen het verhinderen van gehele uitharding.

Siliconenrubbers

Siliconenrubbers

Zoals bij de polyurethanen, zal het vervoeren van vloeibare siliconen rubbers in koude temperaturen geen lange termijn effect hebben. Voor de beste resultaten moeten ze op kamertemperatuur worden bewaard (15-30 graden Celsius). Breng altijd de vloeistof terug naar kamertemperatuur voor het mengen. Werken met vloeibare siliconen rubbers bij lage temperaturen zal de viscositeit verhogen en vertraagt het giet en uithardingstijden (deze vertraging is vooral merkbaar in platinum siliconen rubbers).

Wilt u een mal maken van een bevroren model? Probeer dan een versnelde,
tin-siliconenrubber zoals TinSil® 70-30 of 80-30 TinSil® met TinSil FastCat Accelerator.