Waarom siliconen of P.U. rubber?

Betrouwbare product eigenschappen en een éénvoudige verwerking zijn slechts twee van de vele goede redenen om siliconen vorm gietrubber te gebruiken. Ongeacht de complexiteit van het model kunt u met siliconenrubber zelfs het kleinste detail reproduceren. Met siliconen rubber kunt u vele afgietsels maken waarin de complexe vormen en details van het model zichtbaar zijn.

Siliconen rubber heeft grote voordelen:
 • Goede chemische bestendigheid;
 • Uitmuntende reproductie van fijne details;
 • Zelflossende eigenschappen;
 • Verwerkingseigenschappen kunnen worden aangepast door het gebruik van verschillende additieven, de rubber kan worden aan gepast aan individuele wensen;
 • Siliconen rubber hardt uit bij kamertemperatuur, de uithardingstijd kan door verwarming worden versneld. Dit kan de eigenschappen wel nadelig beïnvloeden;
 • Een aantal siliconen rubbers zijn hittebestendig tot ca. 250°C. Tinsil 70-60 kan bijvoorbeeld worden gebruik voor het gieten van tin (smelt temperatuur ± 230°C.);
 • Hardheid van 10 tot 60 Shore A. Zachte rubber, zoals 10 Shore A is ideaal voor vormen met veel kleine en diep liggende oppervlakte details.

Toepassingen
Schouten SynTec® heeft voor elke toepassing een type rubber. De keuze voor een type rubber hangt geheel af van de toepassing, en op welke ondergrond gaat u de rubber gieten en kwasten? Uw model kan bijvoorbeeld van steen, glas, metaal, hout, was, keramiek of gips gemaakt zijn. Dan is het ook nog belangrijk om van te voren vast te stellen van welk materiaal u de afgietsels wilt gaan maken, dit kan b.v. zijn : gips, beton, was, epoxy, polyester, polyurethaan of een laagsmeltende legering.

Dat is nodig om problemen te voorkomen, zoals:
 • géén of slechte uitharding van de siliconen;
 • oppervlakte reactie van het gegoten eindproduct;
 • onderlinge hechting van de materialen etc.
Let dus altijd goed op en maak de juiste keuze, vraag anders advies bij één van onze medewerkers!
Enkele toepassingen van de siliconenrubber mallen zijn:
 • Productie van prototypen en modellen;
 • Kopiëren van bijvoorbeeld: kunstobjecten, juwelen, kaarsen en artefacten;
 • Vormen voor “integal skin” polyurethaan schuim.

Producteigenschappen
Er is een uitgebreid programma siliconen vorm gietrubbers, in feite is er voor elke toepassing een geschikt rubber verkrijgbaar. Siliconen rubber wordt geleverd in twee componenten vloeibare elastomeer, bestaande uit een basisrubber en een katalysator. Afhankelijk van uw toepassing, het gewenste type vorm en de keuze van de gietmassa, bepaalt u het juiste type rubber.

Viscositeit
Viscositeit betekent  “weerstand tegen het wegvloeien” . Er zijn producten leverbaar met een viscositeit van 1.000 tot 100.000 mPas.s. Voorbeelden:

 

 • 1.000 zéér lage viscositeit/waterdun;
 • 10.000 lage viscositeit/vloeibaar als verf;
 • 100.000 hoge viscositeit/dik als b.v. pindakaas.

Hardheid
De rubbers variëren in hardheid van 10 tot 60 Shore A.

Trek- en scheursterkte
De treksterkte varieert van 2.8 MPas tot 6.0 MBA.

Rek
Er zijn rubbers beschikbaar met 350 – 400 % rek bij breuk.

Uitharding
Alle producten harden bij kamertemperatuur in ca. 24 uur uit. Sommige rubbers harden sneller uit door een warmtebehandeling. Uithardingssnelheid en verwerkingstijd van andere typen kan veranderd worden door variabele dosering en keuze van de katalysator of door toevoeging van een extra additief. Er zijn rubbers met uitstekende hitte- en oplosmiddelbestendigheid.

Soorten siliconen

C-siliconen: condensatie uithardend materiaal

Deze siliconen harden na toevoeging van de katalysator tot een rubber uit d.m.v. een condensatiereactie, terwijl een vluchtig bijproduct verdampt. Een variabele verwerkingstijd en uithardingssnelheid wordt verkregen door verandering van het aandeel en type katalysator.

 

De uitharding van deze producten is niet gevoelig voor inhibitie (= vervuiling van oppervlakten).
C-Siliconen hebben een geringe krimp van ca. 0.5 %. De uitgeharde rubber kan depolymeriseren als het in een gesloten ruimte verhit wordt.

A-siliconen: additie siliconen

Door de toevoeging van een katalysator reageren de siliconenpolymeren d.m.v. een additie reactie tot een rubber uit en er ontstaan geen vluchtige bijproducten. Door verwarming is het mogelijk de uitharding te versnellen. Het contact met bepaalde chemische stoffen kan de uitharding geheel of gedeeltelijk verhinderen. Er is praktisch geen krimp, terwijl het uitgeharde rubber een goede chemische bestendigheid heeft en niet depolymeriseert bij hoge temperaturen.

*De mengtijd, pot life en de te gieten tijd is afhankelijk van de temperatuur het milieu en de relatieve luchtvochtigheid waarde.