Thermovormen (vacuümvormen) negatieve en positieve mallen
19/08/2016
Reversed engineering; een snavel voor Toekan Grecia
07/09/2016
Toon alles

Mal maken van Cipres voor gieten van betonnen tafelblad

Door een decoratief- en speciaal betonfabrikant is een mal gemaakt van een Cipres (de houtsoort zoals te zien in de foto hieronder) voor het gieten van betonnen tafelplaten. Om deze mal te gieten is een bekisting gebouwd van met melanine gelamineerde spaanplaten.

foto 1
Hier zijn de basis stappen voor het maken van deze mal:

Verzegeling van het model

Poreuze modellen moeten met porieverzegelingsmiddel ingekwast worden voordat er kan worden gegoten. Polyverzegelingsmiddel is een in water oplosbaar middel dat geen kwaad kan voor het model (afhankelijk van welk type porieverzegelingsmiddel wordt gebruikt).

Dit middel kan op het model gekwast worden, en heeft enige tijd nodig om in te trekken.

Maak Block-Outs

Door de uitsteeksels aan één zijde van de plaat is er grote lege ruimten binnen de vormbak ontstaan, zoals te zien op de foto hieronder.
foto 2

Om te bezuinigen op de hoeveelheid te gebruiken rubber, worden deze lege ruimten opgevuld met op maat gesneden piepschuim balken.
foto 3

De piepschuim werd bedekt met de EasyFlo 60 (verdikt met Cab-O-Sil) voor een egaler en minder poreus oppervlak.

foto 4

Lossingsmiddel aanbrengen

Voordat er gegoten kan worden, moet er lossingsmiddel (Pol-Ease 2300) worden aangebracht op de Cipres, de binnenkant van de bekisting en op de met EasyFlo gecoate piepschuim. Door het lossingsmiddel uit te smeren met een kwast, worden ook moeilijk bereikbare hoeken meegenomen.

foto 5

Berekenen van de hoeveelheid benodigde rubber

Bij dit project is de Poly 74-45 Liquid Rubber gebruikt voor het maken van de mal. Dit is een gemiddelde hardheid in het polyurethaan assortiment van Schouten Group met een 1A:1B mengverhouding.

De volgende berekeningen kunnen gemaakt worden voor het vaststellen van het totaal te gebruiken gietrubber:

  • Bereken het volume van de bekisting (100cm x 40cm x 15cm = 60.000cm³) en probeer zo nauwkeurig mogelijk een schatting te maken van het volume van de Cipres (90cm x 30cm x 10cm = 27.000cm³).
  • Door het volume van de Cipres van het volume van de bekisting af te trekken krijgen we het totaal te gebruiken gietrubber (60.000cm³ – 27.000cm³ = 33.000cm³).
  • Het resultaat van deze rekensom moeten we nu omvormen naar liters. Hierbij is het goed om te weten dat 1000cm³ gelijk staat aan 1 liter.
  • Het totaal te gebruiken gietrubber is hier dus ~ 33 liter Poly 74-45.

 

Wegen, mixen en gieten van de gietrubber

We wegen component A & B appart bij volume. Hierna voegen we de componenten samen, en mixen we deze in een schone mengbeker. Bij het gieten van de Cipres is een Poly Paddle gebruikt voor het handmatig mengen.
Naamloos
foto 7

We hebben de polyurethaanrubber in de bekisting gegoten en niet direct over de Cipres. Hierdoor zal het polyurethaan rubber langzaam over de Cipres vloeien, waardoor de kans luchtinsluiting in de mal wordt verkleind.

foto 8

foto 9

Vervolgens heeft de gietrubber tijd nodig om uit te harden (~16 uur) op kamertemperatuur.

Vormlossen

Voor het lossen van de vorm zijn we begonnen met het verwijderen van de muren van de bekisting en de piepschuimen balken.
foto 10

Met een plamuurmes halen we voorzichtig alle hoeken van het gietwerk los.
foto 11

We trokken het gietstuk van het moedermodel. Hierbij moest in het bijzonder rekening worden gehouden met de plekken waar het gietstuk zwak kan zijn (zoals knobbels in het hout).
Naamloos 2
Zorgvuldig kon het gietstuk gelost worden van het moedermodel door het gebruik van een stanleymes.
foto 13
Beton Gieten

Betonmix werd in de mal gegoten (Een spaanplaat block-out werd gebruikt).
foto 14

Later die dag werd het gietstuk gelost.

foto 15

Heeft u hulp nodig bij het selecteren van het geschikte mal materiaal voor uw volgende project?

Wij zijn altijd bereikbaar:

Bel ons op 0186 600 880
Mail ons op info@schoutensyntec.com