Reversed engineering; een snavel voor Toekan Grecia

Mal maken van Cipres voor gieten van betonnen tafelblad
26/08/2016
Veelgestelde vragen over Asiga 3D printers
20/01/2017
Toon alles

Reversed engineering; een snavel voor Toekan Grecia

Afgelopen jaar is een achtbaanrit geweest voor een prachtige Costa Ricaanse toekan. In januari bevond hij zich in een opvangcentrum na een aanval door een bende jongeren die hem zwaar verminkt achterlieten. Kort daarna bereikte zijn verhaal het lokale nieuws, wat de harten van veel lezers zo diep geraakte heeft dat ze begonnen met een crowdfunding campagne op sociale media om hem aan een prothese te helpen. Maak kennis met Grecia, de held van dit verhaal, die een gloednieuwe 3D geprinte snavel krijgt.

foto blog toekan 1

Om Grecia te helpen heeft de eigenaar van het lokaal dierlijke opvangcentrum ZooAve geholpen bij het herstellen van het ontbrekende deel van zijn snavel, alsmede waaronder een distributeur van Artec 3D en 3D Systems. Terwijl zijn wonden genazen , werd Grecia zijn snavel medio maart gescand met Artec Spider.

Aangezien het onmogelijk was om de reactie van de toekan tijdens het scannen te voorspellen, werd de optie onderzocht om hem te verdoven, maar Carmen Soto, de ZooAve dierenarts die toezicht hield op de ontwikkeling van de prothetische snavel, beviel dit af. Uiteindelijk werd besloten om Grecia vast te zetten op een manier die voor hem comfortabel en ontspannen genoeg was om stil te blijven zitten gedurende de 10 minuten dat hij gescand zou worden zonder extra stress te ondergaan.

De klus bleek makkelijker te klaren dan werd verwacht dankzij Artec Spider, die de meest complexe details vastlegt, zelfs als het dier een klein beetje beweegt. Er was geen noodzaak om Grecia te verdoven voor de scansessie. Hij leek te proberen om het werk zo gemakkelijk mogelijk te maken. Hij bleef heel kalm tijdens de scansessie en de Artec Spider produceerde een high-definition 3D-beeld van de stomp van de bovenste deel van de snavel voor het verstrekken van de geometrische gegevens die nodig zijn voor het maken van de prothese.

Nu zal het 3D-beeld worden behandeld door 3D modelers van de 3D-drukkerijen. Het team zal verschillende materialen en ontwerpen moeten testen om ervoor te zorgen dat de prothese een perfecte pasvorm heeft, zonder het kwetsen van de stomp van Grecia. Het plan is om een paar prototypes van het ontbrekende deel en de stomp in 3D uit te printen om te zien hoe ze bij elkaar passen. Voor het vastzetten van de prothese zal het team enkele schroeven gebruiken omdat lijmen chemische componenten bevatten die waarschijnlijk door het organisme van de toekan zullen worden afgewezen.

foto blog toekan 2

De nieuwe snavel moet Grecia in staat stellen om zelf te eten, terwijl hij op dit moment vooral gevoed wordt door de ZooAve personeel omdat hij moeite heeft met eten. De prothese is zeer duurzaam en licht van gewicht. Ook moet de prothese voldoen aan thermische regelgeving, wat inhoudt dat deze vergelijkbaar moet zijn met een natuurlijk gezonde snavel, wat in feite een dunne wand is van keratine bekisting dat aan de binnenkant van de snavel een sponsachtig bot waarborgt. De grootste uitdaging is dat de toekan nog steeds groeit en hierdoor binnen een paar maanden al een nieuwe prothese nodig kan hebben.

Dit is één van de vele toepassingen van reversed engineering. Benieuwd of deze technologie u verder kan helpen bij uw project? Neem dan contact met ons op:

Tel: 0186 600 880
Email: info@schoutensyntec.com