Reversed engineering; een snavel voor Toekan Grecia
07/09/2016
Het vervaardigen van een vacuümvormen tool met resin
28/07/2017
Toon alles

Veelgestelde vragen over Asiga 3D printers

Voor welke industrieën worden de Asiga 3D printers veel al ingezet?

Wij zeggen altijd, input is output! Kort gezegd bedoelen wij dat wanneer je een goed aangeleverd model in de 3D printer laadt en deze de opdracht geeft tot printen zal dat er ook zo uit komen. Uiteraard is dit in werkelijkheid iets complexer.

De Asiga 3D printers worden veel ingezet voor diverse medische toepassingen zoals dental, audiologie, orthodontie, etc. Naast de medische toepassingen zijn de modellen ook populair bij overige industrieën zoals sieraden, prototyping, engineering, etc. De inzet van de industrieën gaat vaak samen met de materiaalbehoefte en de technische specificaties.

Waar komt Asiga vandaan en hoe lang zitten zij al in de 3D print business?

Asiga is een Australisch bedrijf, gevestigd in Sydney en is sinds 2005 actief in 3D print industrie. De Pico 1 is het eerste model wat is gelanceerd in 2011.

Wat is het grootste printplatform van de Asiga 3D printer?

Het grootste bouwplatform van de Asiga printers heeft de Asiga Pro2 75. Dit model heeft een bouw volume van 144mm (L) x 81mm (B) x 200mm (H).

Wat is de printsnelheid van de Asiga PRO2 3D printer?

Technisch gezien is dit antwoord niet in het kort samen te vatten. De print snelheid is erg afhankelijk van diverse factoren. Ook de keuze van het materiaal speelt hier een belangrijke rol in. Om toch een antwoord te kunnen geven kunnen we stellen dat de printer in staat is om 30 mm (hoogte, z-as) per uur te kunnen printen. T.o.v. andere merk printers waar een vergelijkbaar systeem tegen over staat kan dit 3 tot 4 keer sneller zijn.
Om een scenario te schetsen vanuit de praktijk is er een klant die een horizontaal aantal (articulatie) modellen, kleine bruggen en losse stompen printen in iets meer dan 1,5 uur.

Wat is ‘horizontaal printen’, zoals hierboven is omschreven?

De Asiga Pro2 75 3D printer heeft een behoorlijke Z-hoogte van 200 mm, hierbij is het mogelijk om deze hoogte te gebruiken om modellen zowel staand als liggend te printen. Hierdoor schroef je de productie mogelijkheid op. Naast het staand printen kan er ook voor gekozen worden om de meerdere modellen te stapelen door de functie `Multiple Stacks`. Hierdoor kan je meerdere horizontale runs printen. Bijvoorbeeld een aantal modellen zijn 1 run / 1 laag, en dus kan je door de runs te stapelen in één keer 4 runs oftewel 4 lagen printen. Uiteraard verhoogd dit de print productie tijd maar wordt effectiever ingezet. De Z-hoogte bepaald de printtijd en deze wordt dus niet bepaald door de X- en Y- as.

De 3D printer modellen van Asiga staan bekend om “Open Materiaal Systeem”, wat betekent dit?

De Asiga 3D machines kunnen ieder geschikt UV-curable materiaal printen die wordt aangeboden door specifieke materiaal fabrikanten. Voor alle materialen die wij als Schouten Group (Dental/SynTec) leveren hebben wij de files beschikbaar die deze print mogelijk maken. Materialen geschikt zijn voor deze printers kunnen zijn van merken zoals het eigenmerk, de resins van Asiga, Detax, Pro3dure, Next Dent en Dreve.

Welke verbruiksmaterialen moeten we rekening mee houden?

Uiteraard moet er altijd rekening gehouden worden van het materiaal waarmee je gaat printen. Het verbruik van het materiaal is totaal afhankelijk van de volume van je ontwerp, het ontwerp, positionering en de hoeveelheid modellen die er wordt geprint. Naast het materiaal wat er verbruikt wordt moet er rekening worden gehouden met de vervanging van “trays” waarin het materiaal zit. Deze bakken voor de PRO2 zijn verkrijgbaar in diverse maten: de 1 liter, 2 liter, 5 liter en 10 liter De 2 liter en 10 liter worden geleverd met twee chips, aan beide zijde 1. Hierdoor is het eenvoudig deze 180 graden te roteren. Voor post processing wordt de IPA (Iso Propyl Alcohol) gebruikt.

Hoe lang is het post processingsproces?

Wanneer de printer klaar is met de print opdracht kan je zeggen dat het model ongeveer in 15 minuten klaar is. Na het verwijderen van de prints van de het platform gaan de modellen in twee IPA badjes. De eerste wordt gebruikt voor een grondige reiniging van rest materiaal (resin). Het tweede badje zorgt voor een nabehandeling om een nog grondigere reiniging te krijgen. Hierna dienen de geprinte modellen na gehard te worden in een UV Curing station dat moet worden mee besteld met de printer.

Komt de printer met software?

De Asiga printers worden geleverd met “print en composer software”. Dit betekend dat de prints kunnen worden klaar gezet voor de print. Met de composer software functie is het mogelijk om de meerdere print lagen op elkaar te kunnen programmeren zodat je meerdere print opdrachten / lagen in één keer kan printen.

Komt de printer met een computer?

De Asiga printers hebben een eigen computer in de machine om de printer aan te sturen. Deze zorgt ervoor dat het geprinte model er uit moet komen als een print. De (composer) software moet worden bediend op een computer die niet wordt meegeleverd. Uiteraard kunnen wij u ook van diverse laptops en desktops voorzien voor al uw digitale oplossingen.